HB-groep de Dolfijnen

1K8AUN8GNFK (Small) (1)
Juf Janet Juf Aranka    

Je kunt onze juffen mailen door op hun naam te klikken.
Kijk ook eens in ons fotoalbum door hier te kikken.

Afbeelding Dolfijnen gemaakt door Yvonne Windhorst – Illustratie en zo.


November 2017 – Dolfijnen op excursie naar Kasteel de Haar
Op woensdag 29 november zijn de Dolfijnen naar Kasteel de Haar geweest. Het was een koude dag, maar gelukkig was het in het kasteel wel warm. In het kasteel hebben we een rondleiding gekregen en mochten we alle vragen stellen die in ons op kwamen. Zo hebben we geleerd dat iedere familie een eigen wapen heeft, dat vrouwen een dans niet mochten weigeren, dat men in de keuken op kolen kookte en het vuur ’s nachts aanhielden met briketten anders duurde het koken namelijk te lang. We hebben een kijkje mogen nemen in de eetzaal. Hier hebben we geleerd dat de baron en barones van het kasteel mensen uitnodigden om mee te eten en hoe dichter je bij de baron of barones aan de tafel zat, hoe belangrijker je als persoon was. In de woonkamer van het kasteel vonden we veel spullen terug van de riddertijd, zoals een harnas en verschillende wapens. De gids kon erg leuk vertellen en we waren allemaal erg geboeid aan het luisteren. Het was een hele leuke en vooral ook leerzame ochtend.

Augustus 2017 

Het nieuwe schooljaar is alweer van start gegaan! In onze groep zitten 18 nieuwsgierige leerlingen verdeeld over drie leerjaren (groep 4, 5 en 6). Ook dit jaar gaan we er een mooi en interessant jaar van maken. Naast de reguliere vakken zullen we weer werken aan projecten.

Anders dan andere jaren, werken we ook voor een langere periode  aan een bepaald thema. Zo starten we bijvoorbeeld met het thema ‘Mindset’ met Fixie en Growie. Afgelopen week hebben de leerlingen al toetsen gemaakt om hier het ‘reguliere’ programma op af te stemmen. Wat een harde en doelgerichte werkers zijn het!


Interessant leesvoer voor ouders:
Slim maar… – Peg Dawson & Richard Guare
help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken

Hartstikke Hoogbegaafd – Loes van der List & Floor Raeijmaekers
geschreven door moeder en dochter (zelf hoogbegaafd), ook leuk voor kinderen om te lezen

Gedrag in uitvoering – Diana Smidts & Mariëtte Huizinga
Om in het dagelijks leven zelfstandig en efficiënt te kunnen functioneren, moeten we ons gedrag in goede banen leiden.


Project Avonturen in het Donker (FILM)


Cultuurpalet – Diorama doosje maken
img-20161108-wa0013Op maandag 7 november 2016 zijn er twee juffen van het Cultuurpalet bij ons in de klas op bezoek geweest. Dit waren niet zomaar juffen, nee, dit waren echte kunstenaressen. Na een spannende aflevering van het kunstjournaal, waarin er behoorlijk wat kunst werd gestolen, gingen de kinderen aan de slag met het maken van een diorama doosje. Het doel hiervan was dat de kunst in een doosje werd gestopt, zodat het niet gestolen kon worden. Diverse kunstenaars kwamen aan bod. Zo hebben we Keith Haring, Herman de Vries en Frieda Kahlo voorbij zien komen. Aan de hand van deze kunst gingen de kinderen aan de slag. Enthousiast werd er geknipt en geplakt. Prachtige doosjes zijn het eindresultaat geworden. Een superleuke les!

In het fotoalbum van de Dolfijnen zijn nog meer foto’s te zien!


Een lekker project!
Wat is er nu leuker om én aan project te werken én tijdens dat project iets lekkers te maken? Precies! Dat dachten wij ook. De dolfijnen uit groep 4 zijn de afgelopen weken bezig geweest met een project over hun ‘eigen wereld’. Zo zijn niet alleen hun straat en woonplaats aan bod gekomen, maar ook de provincies en het land Nederland zelf. En wat is er dan een typisch Nederlandse lekkernij? Stroopwafels natuurlijk! En wat is er dan een mooiere vorm dan een stroopwafeltaart? Juf Maaike heeft de kinderen een klein beetje geholpen (‘Heeft iedereen zijn handen gewassen?’), maar verder hebben de dolfijnen er zelf, aan de hand van een recept, een heerlijke Nederlandse traktatie van gemaakt. Enige minpuntje was dat de taart wel een paar uur moest opstijven in de koelkast.. Gelukkig mochten alle dolfijnen de volgende dag van een lekker stuk taart genieten.

2016-10-14-at-17-44-53 2016-10-14-at-17-44-54


Augustus 2016
Op 22 augustus start het nieuwe schooljaar. Natuurlijk gaan we ook dit jaar weer van alles beleven met elkaar. Op deze pagina doen we hier regelmatig verslag van. Neem dus af en toe een kijkje op onze groepspagina!